PSIHOLOŠKI UČINAK BOJA - KROMOTERAPIJA

Razmišljate li ikada o ulozi koju boje imaju u Vašem životu? Poznato je da svatko od nas ima svoju najdražu i najmrskiju boju, a boja kose i tena, te građa tijela, određuje koje će nam boje bolje pristajati od drugih.


Boje su bile značajne i u kulturama Kine, Grčke, Azteka i sjevernoameričkih Indijanaca. Simbolizam boja imao je etičku i religijsku vrijednost. U nizu kultura boja je korištena kao ljekovito sredstvo pa su stari Sumeri liječili bojom dok su u Egiptu bolesni tražili spas u hramovima svjetla i boje; na Tibetu su boje vezane uz iscjeliteljsku tradiciju, a u ayurvedi se terapija bojom primjenjuje i danas.


Švicarski psiholog Max Luescher 40-tih godina prošlog stoljeća razradio je testove za detektiranje mentalnog i fizičkog stanja ljudi polazeći od njihovih reakcija na određene boje. Svojim je istraživanjima potvrdio utjecaj svjetlosti i boja na autonomni živčani sustav, žlijezde i metabolizam. Koristeći boje za dijagnostiku, kasnije i kao terapiju dr. Luescher nije otkrio ništa novo. Liječenje bojama dio je tisućljetne povijesti grčke, egipatske, kineske i indijske kulture.


Danas tu disciplinu nazivamo kromoterapija. Metoda se sastoji od usmjeravanja svjetlosti različitih boja ka određenim centrima u tijelu kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. U medicini se boje sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena i hormonalnih smetnji te psihičkih tegoba kao što su stres, tjeskoba, nesanica i strahovi.


U posljednje vrijeme boje na velika vrata ulaze i u kozmetičke salone u borbi protiv celulita, akni, bora i prekomjerne težine, a većina modernih centara tipa wellness & spa obavezno u svom programu nude kromoterapiju.


Uvažavajući današnji ritam života, sve manje slobodnog vremena koje bismo posvetili sebi i opuštanju od svakodnevnih obveza, neki svjetski priznati stručnjaci kao najjednostavniji, svima dostupan i prilično uspješan način primjene kromoterapije navode ugodno uređenje naše radne i stambene okoline, pri čemu veliku pažnju posvećuju pravilnom odabiru boja.


Ako želite saznati nešto više o terapijskom učinku i simbolici pojedine boje, kliknite na ovaj link.


PODJELA BOJA


U osnovi, boje dijelimo na primarne, sekundarne i tercijarne.
Primarne boje su žuta, crvena i plava.
Sekundarne boje dobijemo miješanjem primarnih boja. Sekundarne boje su narančasta (nastaje miješanjem crvene i žute boje), zelena (nastaje miješanjem plave i žute boje) i ljubičasta (nastaje miješanjem crvene i plave boje).
Tercijarne boje nastaju miješanjem primarnih i sekundarnih boja.


Druga podjela boja je prema prividu koji stvaraju. U tom smislu, boje dijelimo na tople i hladne boje.
Tople boje su crvena, žuta i narančasta. Tople boje stvaraju osjećaj blizine, a prostor smanjuju i skraćuju.
Hladne boje su plava, zelena i ljubičasta. Hladne boje stvaraju osjećaj daljine, distance i transparentnosti, a prostor povećavaju i proširuju.


UTJECAJ BOJA NA ZDRAVSTVENE PROBLEME


Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, različite skupine boja svojim ugođajem djeluju na liječenje različitih skupina bolesti. Ovdje ćemo navesti samo neke od njih:


CRVENA boja pomaže u liječenju depresija, dišnih problema, stresa, groznica i reumatskih bolesti.
ŽUTA boja pomaže u liječenju prehlada, dijabetesa, probavnih smetnji, depresija i umora.
ZELENA boja pomaže u liječenju visokog tlaka, nesanice, razdražljivosti i srčanih smetnji.
PLAVA boja pomaže u liječenju upale grla, krajnika, tahikardije i glavobolje.


BOJE I FENG SHUI


Feng shui je drevna kineska umjetnost raspoređivanja i uređenja životnog prostora na poseban način, tako da unese ravnotežu i pozitivne odnose u sve što činite. Feng shui se temelji na pretpostavci da duhovno i tjelesno zdravlje može postojati samo ako postoji dobar tok univerzalne energije - chi. Blokirana ili statična energija dovodi do stresa ili bolesti.
Prema tumačenjima Feng shuia, što življe i energičnije boje koristimo u okolini življenja, to će više energije teći prostorom.
Feng shui poučava o pet osnovnih elemenata. Prema njemu, cijeli svijet je stvoren od zemlje, metala, vode, drva i vatre. Svaki od tih elemenata povezan je sa nekim aspektima našeg postojanja i sa nekim bojama. Intenziviranje određenih boja njeguje pripadajući element i unosi njegove aspekte u naš život

 

Element Boja Aspekt
zemlja žuta, smeđa, narančasta cjelovitost i jedinstvo
metal bijela, zlatna, srebrna djeca, vodstvo
voda crna, plava, ljubičasta karijera, snaga, znanje
drvo zelena obitelj, zdravlje, život
vatra crvena strast, bogatstvo, novac, energija


PREPORUKE ZA PRAVILAN ODABIR BOJA KOD UREĐENJA INTERIJERA


Na mjestima izloženim sunčevoj svjetlosti i u osunčanim sobama svijetle boje i reflektirajuće bijele boje sa hladnom notom djelovat će umirujuće i sprijećavati će osjećaj i stvaranje vrućine.
U hladnijim podnebljima tamnije boje je dobro primjeniti u spavaćim sobama, pružit će osjećaj topline i spriječiti osjećaj i stvaranje hladnoće. U krajevima s hladnom klimom nije uputno primjenjivati tamnije boje za dnevne boravke, obzirom da je izvor sunčeva svijetla ionako dovoljno ograničen.
U krajevima sa vrućom klimom, kao i u sobama u koje dopire mnogo sunčeva svijetla uputno je izbjegavati tamnije boje. Naime, tamnije boje apsorbiraju i zadržavaju vrućinu te mogu prouzročiti osjećaj zagušljivosti.
U hladnim sobama ili u sobama okrenutima na sjever uputno je primjeniti crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju, te boju dinje.
U pretoplim sobama i sobama okrenutima na jug preporučljivo je primjeniti hlađenje bojama. Prostor ohladite dodajući mu plavu, plavo-ljubičastu, plavo-zelenu, zelenu ili smaragdnu boju. Iznenadit ćete se kako vizuelna hladnoća djeluje na osjećaj temperature i stvarnu temperaturu u prostoriji.

 

U osnovi, kod planiranja nekog prostora ne treba pretjerivati sa šarenilom boja. S druge pak strane, krutim, nespretnim ili premalim izborom boja prostor ćemo učiniti hladnim, monotonim i bezličnim. Ujednačenu i odmjerenu atmosferu postići ćemo ponajprije izborom boja koje su 'prekrivene', preko srednjih tonova, pa sve do svijetlijih boja. Na ovaj način postigli bismo znatno bolji ugođaj prostora nego primjenjujući samo izolirane tonove.

 

Birajući boju i nijansu boje za neki prostor, u obzir moramo uzeti i kut pod kojim danje svijetlo dopire u prostoriju, kao i stranu svijeta na koju je prostorija okrenuta. Pored ovoga, za osjećaj ugode u prostoru također su bitni i ostali detalji kao materijal i boja kvaka na vratima i njihov odnos sa samom površinom vrata. Ujednačenost i harmonija presudni su kod osnovnog uređenja prostora pomoću boja. U pravilu, preporučljivo je da jedna osnovna boja dominira i definira osnovni ugođaj u prostoru. Da bi se njezina dominacija ograničila na ugodnu razinu, potrebno je pored nje primijeniti još jednu do dvije boje.

 

U istom prostoru nikada ne treba koristiti dvije ili više boja jednakog intenziteta, jer će njihov učinak na vizualna osjetila biti oslabljen. Tamne i intenzivne boje nije preporučljivo koristiti za bojanje velikih površina, već za definiranje detalja ili manjih površina. S druge pak strane, svijetlije boje je preporučljivo naglasiti pomoću intenzivnijih tonova.
Stručnjak na području utjecaja boja na djecu preporučuje da okolina najmlađih bude u pastelnim bojama, blagim nijansama žute boje i boje breskve. Kako djeca rastu, njihove bi sobe trebalo bojati u svijetloplave i zelene tonove koji neće ometati koncentraciju potrebnu za učenje.

 

Drugi primjer primjene određenih boja danas je dosta prisutan u tvrtkama koje drže do imidža. Naime, posebna pažnja se posvećuje odabiru boja za ulazne prostore kako bi se postigla atmosfera dobrodošlice. U ovom slučaju, najčešće korištene boje su zelena i tamnoplava jer pogoduju opuštanju, te žuta i svijetli oker jer su tople i izazivaju ugodu i osjećaj dobrodošlice.

 

Ako želite saznati nešto više o terapijskom učinku i simbolici pojedine boje, pogledajte galeriju.

 

Drugi o nama